Deze postcode is niet gevonden.
Tijdens carnaval 22% meer inbraken in regio Zuid

Tijdens carnaval 22% meer inbraken in regio Zuid

Opletten ‘geblaozen’ tijdens carnaval. In de regio Zuid ligt het aantal inbraken die dagen gemiddeld 22% hoger dan in de week voor en na carnaval. In de grafiek hiernaast zie je deze opsprong duidelijk terug. Van alle steden in het zuiden van het land piekt het aantal inbraken het meest in Breda (of we moeten eigenlijk zeggen: Kielegat) en Maastricht (‘gewoon Mestreech’). Hier zie je wat het inbraakrisico voor iedere gemeente is. Gelukkig kan je zelf al best wat doen om te voorkomen dat een inbreker bij jou binnenkomt.

Gemiddeld aantal inbraken tijdens de carnavalsvakantie

Extra opletten tijdens drukke dorps- en stadsevenementen

Sommige dorpen of steden lopen letterlijk leeg tijdens de grote optocht, andere feesten of het afsluitende vuurwerk. Dit zijn momenten om alert op te zijn als je van huis gaat. Denk er ook aan de deur dicht te houden, als de optocht bij jou door de straat komt en je voor de deur staat. Iemand is zo naar binnen, en weer naar buiten geglipt. Zijn je buren geen carnavalsvierder? Vraag ze gerust een extra oogje in het zeil te houden.

 • 19

  Inbraken (en pogingen tot) per dag in de regio Zuid tijdens carnaval

  Bron: politie.nl
 • 22%

  In de regio Zuid ligt het aantal inbraken (en pogingen tot) 22% hoger tijdens carnaval

  Bron: politie.nl
 • 12%

  Landelijk ligt het aantal inbraken (en pogingen tot) 12% hoger tijdens de carnavalsvakantie

  Bron: politie.nl

3 anti-inbraaktips om dubbele kater tijdens carnaval te voorkomen

Deze tips zijn super makkelijk, waarschijnlijk doe je ze per ongeluk al.

 1. Win-winsituatie; de auto op de inrit laten staan en de fiets pakken. Kan je zelf ook lekker een drankje pakken.
 2. Laat de boel maar lekker waaien. Laat gerust wat spullen slingeren in het zicht. Zo ziet het eruit alsof er iemand thuis is.
 3. Het licht vergeten uit te doen? Geen probleem. Zo lijkt je huis bewoond. Inbrekers hebben ook een hekel aan buitenverlichting, maar voor jou is het juist superhandig als je thuiskomt. Of is het dan alweer licht?

Zelf leg ik -voor de zekerheid- een extra sleutel bij de buren. Sjak van Nieuwkuijk, preventie- en risico-expert Interpolis

Deur op slot, makkelijker gezegd dan gedaan

Het is normaal gesproken al best lastig om er aan te denken, die deur op slot draaien. Maar tijdens carnaval is het zo nodig nóg lastiger. Een katertje, slaaptekort, afgeleid tijdens het weggaan. Toch de reminder eraan te denken de boel goed af te sluiten als je gaat. Heeft je carnavalsoutfit een veilige plek voor je sleutel? Die wil je natuurlijk niet kwijtraken tijdens het hossen. Sta je straks nog bij jezelf in te breken. Een reservesleutel bij die niet carnaval vierende buurman is altijd een goed idee.

Verdachte situatie? Bel 112

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. Jij kent jouw buurt het beste, als je iets niet vertrouwt, is dat meestal niet voor niets. 60% van de aanhoudingen voor een woninginbraak zijn op heter daad. En 80% daarvan begon met een melding van een alerte burger.